SÆSONEN

ER LUKKET

Ejendomsmæglerens tips til boligmarkedet

Hvad skal I tage særligt højde for, når I skal købe eller sælge hus i 2022/23? Vi har talt med ejendomsmæglerne Christina Knudsen og Martin Friis Hansen fra Nybolig Hedensted, som giver deres bud.

Totaløkonomien er afgørende som aldrig før

Skal I købe hus eller bygge nyt, har jeres rådighedsbeløb aldrig været vigtigere. Det er en af de faktorer, bankerne har skruet op for, bl.a. som kompensation for usikkerheden om de stigende energipriser/inflation. Dermed har også driftsomkostningerne ved den nye bolig afgørende betydning for en lånegodkendelse. ”Vi oplever, at bankerne lige nu har fokus på energiforbruget helt ned til antal kubikmeter på varmeforbrug,” siger Martin Friis Hansen og fortsætter: ”Af den årsag råder bankerne til at købe energioptimerede huse eller selv bygge nyt, hvis økonomien er til det. Det har de sådan set gjort længe, men nu hvor både renten og leveomkostningerne er steget, er der færre, der får lov at låne lige så meget som før stigningen.” Jo større råderum I har, og jo mere styr I har på totaløkonomien ved det nye købe-setup – jo større er sandsynligheden for kunne realisere boligdrømmen fuldt ud. ”Rækker budgettet ikke til et nyere hus, er vores vigtigste råd, at I sørger for at sætte jer ind i energioptimering. Det skal der være luft til i budgettet ved køb af et ældre hus. Både for driftsomkostningernes skyld, men i den grad også for at kunne få pengene hjem igen ved et videresalg,” pointerer Martin Friis Hansen.

Sørg for at energioptimere

Som sælger er der ligeledes kontant afregning, hvis din bolig har en uøkonomisk varmekilde eller en høj grad af utæthed, der gør driften dyr. I værste fald kan huset blive sværere at sælge, hvis beliggenheden samtidig ikke er i efterspørgsel. Når I gerne vil værdiforøge jeres bolig med henblik på salg, er Christina Knudsens råd derfor at investere i energioptimerende tiltag som nye vinduer, hulmursisolering og nyt tag fremfor fx et nyt køkken. ”I får ikke nødvendigvis pengene hjem ved at energioptimere, men I kommer til at kunne sælge huset. De huse, der allerede har fået skiftet det basale som fx vinduer og tag, ligger meget højere i kurs, end de huse, hvor køber først skal sørge for dette, inden de kan få en ny varmekilde ind,” uddyber Christina Knudsen.

Varmekilden får større betydning for værdisætningen

Tendensen er, at ejendomsmæglere i stigende grad kigger på energiforbruget/varmekilden, når der værdisættes med henblik på salg. Det går særligt ud over boliger uden energivenlig opvarmning, og hvor der måske heller ikke er mulighed for at få installeret fjernvarme nu eller indenfor de kommende år. ”Markedet er blevet sådan, at det er en udfordring at sætte et hus til salg med fx naturgas, hvis der ikke er rum i økonomien til at skifte varmekilden. Der ender man typisk med at give et afslag, så køber kan installere ny varmekilde,” forklarer Christina Knudsen. Martin Friis Hansen supplerer afsluttende: ”I den sammenhæng er det en klar fordel, at Hedensted-Løsning- området har fjernvarme. De sidste i området bliver rullet ud i løbet af 2024. Det er ikke så længe at vente på at blive koblet på, hverken hvis man vil sælge eller købe et ældre hus her i området.” Hedensted by er i en rivende udvikling med udbygning af boligområder, og varmeforsyningen planlægges derefter. Hedensted Fjernvarme er klar til at kunne forsyne de 27 byggegrunde i Fejring Enge.