SÆSONEN

ER LUKKET

Hvad koster det at anlægge have?

Det spørgsmål er et af de vigtigste, I som nybyggere kan stille jer selv – helst så tidligt i planlægningsprocessen som muligt. Haven er nemlig det, der indrammer jeres hus og giver god energi til jer, der bor der.

Det er efterhånden veldokumenteret, at natur og grønne omgivelser er godt for helbredet og velværet. Så hvorfor ikke sørge for, at haven omkring jeres nye drømmehus bliver andet og mere end den ukrudtsbevoksede jordbunke, man ofte ser udenfor nybyggede huse?

Haven som en personlig oase
En frodig have med masser af bede, buske og træer kan være én persons paradis, mens det kan være en anden persons mareridt. Find derfor hurtigt ud af, hvor på vedligeholdelsesskalaen I befinder jer – er I til rosenbede og hjemmedyrkede grøntsager, eller er græs og granitskærver mere jer? Uanset om I foretrækker det ene eller det andet, skal I tage stilling til, om I vil designe haven selv eller have hjælp af en professionel.

Gør det selv-haven
Har I tid og mod på det, kan I sagtens tegne haven selv. Brug god tid på at afklare jeres ønsker og behov, og mål derefter haven grundigt op. Husk at få verdenshjørnerne med på tegningen, så I tager højde for solens position, når I skal designe havens rum og funktioner. Der er god inspiration at hente i havebøger, og jeres lokale planteskole ligger inde med ekspertviden – ganske gratis. Beslut hvor mange penge, I vil bruge på haven og tag udgangspunkt i det, når I skal lægge budget. Sådan noget som ordentlig jordkvalitet er en yderst vigtig post. Ellers risikerer I at stå med ’en ommer’ efter kort tid grundet visne planter og gul græsplæne. Husk også at tænke på, om de materialer I vælger passer til husets stil.

Et arkitekttegnet paradis
I kan også få en havearkitekt til at tegne en have, der bliver prikken over i’et i jeres nybyggeri. De har erfaringen til at kunne designe den, så den afspejler husstanden og passer perfekt sammen med boligen. Det koster ca. 5-7.000 kroner at få lavet en haveplan. Til gengæld slipper I for uforudsete udgifter fx til planter, der ikke vil gro, eller en have, der ikke hænger sammen. Så faktisk kan der være penge at spare ved at bruge en arkitekt fra starten.