SÆSONEN

ER LUKKET

Tænk lyset ind når du bygger nyt hus

Lyse døgn i sommerhalvåret, mørke dage og nætter, der smelter sammen om vinteren – danske hjem bliver udfordret af begge dele. Især dagslyset har stor betydning for vores trivsel og velvære. Derfor er det vigtigt at tænke lyset ind, når du bygger hus.

Som nybygger har du en oplagt mulighed for at skabe det optimale lys i din bolig. Har du fx overvejet at placere badeværelset mod nord eller stuen mod vest? Plantegning og vinduernes placering er vigtige, hvis du vil have det optimale ud af dagslyset.

Nord, syd, øst og vest

Hvor opholder du dig mest, og hvor betyder dagslyset mindst. Det er blot et par overvejelser, du kan gøre inden de endelige beslutninger træffes. Du kan med fordel tænke soveværelset som et af de rum, hvor sollyset er mindst vigtigt. Og køkken-alrum og opholdsstue som de rum, hvor lyset er vigtigst. Her er det vigtigt at tage højde for skygge, udsigt og ikke mindst de forskellige årstider.

Mod nord er der altid skygge, og derfor giver det god mening at placere badeværelset i den retning. Mod syd er der modsat altid sol, og hvad er mere oplagt end en dejlig solbeskinnet terrasse. Du kan også stå op med solen ved at placere soveværelset mod øst eller få aftensolen helt ind i stuen ved at placere rummet mod vest.

 

Forbedret indeklima

Dagslys skaber ikke kun bedre velvære, det forbedrer også indeklimaet i din bolig. Det giver derfor god mening at indrette dit hjem således, at der kan komme så meget lys ind som muligt. Fx giver ovenlysvinduer et naturligt lys hele døgnet, selvom rummet måske ikke har en optimal placering i forhold til dagslyset. Vælg fx et ovenlysvindue i gangarealerne, i jeres walk-in closet eller over køkkenøen midt i rummet. Faktisk giver ovenlysvinduer tre gange så meget dagslys i rummet som et facadevindue på grund af orienteringen mod himlen.

Moderne ovenlysvinduer har mulighed for automatisk eller fjernbetjent klimakontrol, udluftning og solafskærmning. Så du kan sagtens lufte ud eller dæmpe lyset og trække helt for i børneværelset, selv om det ene vindue sidder højt oppe over hovedet.